Klikkerezés más állatokkal PDF Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 14
ElégtelenKitűnő 
Írta: Vlcek Gabriella   

Akár hisszük, akár nem, a tanulás alapjai minden fajra vonatkoznak. Sokan nem hinnék, hogy egy disznó intelligensebb, mint egy kutya, hogy egy birkának is lehet trükköket tanítani, vagy, hogy egy deguval agilityzni lehet. Pedig igen.

Ugyanúgy kevesen tudják, hogy létezett egy üzleti alapon működő cég, a Animal Behavior Enterprises (ABE) (Állati Viselkedés Vállalat), amelynek célja az volt, hogy "tanítsanak bármilyen fajta állatot, bármire, az állat pszichológiai és neurológia kapacitásain belül". És ebben igen sikeresek is voltak. Főként operáns kondicionálással és másodlagos megerősítéssel dolgoztak, mert ez működött. A cég vezetői Keller Breland, Marian Breland Bailey és Bob Bailey voltak.

Ő előttük tisztelegve született ez a menüpont. Eleinte főként videókat linkelünk be, hogy láthassátok, hogy a tanulási képesség nem csak az emberek, majmok, lovak és kutyák sajátja, de idővel természetesen cikkeket is fogunk fordítani és írni különböző témákban.

És íme az első videó. A látható birkát két hónapig tanították a videó kedvéért. A dobozzal kapcsolatos trükkökkel a legnehezebb feladat az volt, hogy a birka magától kijöjjön onnan, és a tárgyhoz kiküldésnél a "gazdi" azért jutalmazta helyben az állatot, hogy ilyen módon helyben maradásra késztesse.

És mi mindent lehet megtanítani egy papagájnak?

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/unO5whIUF-M&hl=hu_HU&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/unO5whIUF-M&hl=hu_HU&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>